keyboard_arrow_right Dodajte ponudu
keyboard_arrow_right Prijavite se
keyboard_arrow_right Registrirajte se
keyboard_arrow_right Početak
keyboard_arrow_right Industrija
keyboard_arrow_right Pretraži
keyboard_arrow_right Prodati

IVECO- Kratka, ali impresivna povijest uspjeha koju je vrijedno pogledati

Title picture

Za razliku od većine drugih europskih proizvođača kamiona, povijest tvrtke Iveco datira od prije manje od 50 godina. Međutim, to je i dalje omogućilo da brend s vremenom postigne zapažen uspjeh.

Inauguracija

Iveco brend rođen je 1975. nakon spajanja ukupno pet različitih tvrtki. Naziv brenda skraćeno je od Industrial Vehicles Corporation. Fiat industrial Vehicles, OM, Lancia Special Vehicles, Unic i Magirus-Deutz udružili su snage kako bi se to dogodilo. Brend namijenjen lansiranju proizvoda daleko izvan europskih granica – ciljana su sjevernoamerička, sjevernoafrička i ruska tržišta. Ovo je bio uistinu ambiciozan plan, ali pokazao se realnim.

Nakon nekoliko godina razvoja modela, 1982. predstavljen je novi Iveco logo. U međuvremenu, lagani komercijalni model nazvan Daily predstavljen je 1978. i danas je i dalje u produkciji nakon mnogih novih generacija. Čitav brend imao je zanimljivu upravljačku strukturu i činilo ga je više odjela poput kamioni, autobusi, vatrogasna vozila, te razvoj i proizvodnja motora. Turbo-diesel Iveco motor korišten je u svim rasponima, a 1985.  prvi dizel s izravnim ubrizgavanjem uveden je u raspon lakih vozila, nakon čega je, četiri godine kasnije, uslijedio i EGR-ventilski sustav. Iveco je zapravo prvi proizvođač koji je uveo turbo-diesel motore u teška industrijska vozila.

TurboStar

1984. obilježena je asortimanom teških kamiona pod nazivom TurboStar. Bio je to izuzetno uspješan model u cijeloj Europi. Prekomorska ekspanzija brenda tek se počela događati i sa zajedničkim ulaganjem s Ford Truck Ltd. je i inicirana. Standardni  asortiman (rang) proizvoda (kraće SPR) predstavljen je krajem 80-tih i na kraju je transformirao tvrtku. Otprilike u to vrijeme Iveco i Astra – tvrtka specijalizirana za građevinske i rudarske strojeve, udružili su snage. Nekoliko godina kasnije novi Daily model s ekološki prihvatljivim motorom postao je trenutni tržišni uspjeh. Postao je lider u svom segmentu u Europi.

Iveco je kupio 52% Forda 1986., oblikujući zajedničko Iveco Ford Truck Ltd. ulaganje.

90-te je obilježila težnja tvrtke Iveco za globalnim uspjehom. Predstavljen je potpuno novi asortiman Euro proizvoda – nudio je četiri različite vrste kamiona temeljenih na klasi i težini. The Iveco EuroCargo i Iveco EuroTech vrlo su dobro prihvaćeni na europskom tržištu i oba kamiona dobila su nagradu Truck of the Year 1992., odnosno 1993. godine. Iveco EuroTrakker i Iveco EuroStar modeli također su bili među najprodavanijim kamionima u svojim segmentima.

Akvizicije

Početak 90-tih obilježile su i neke važne akvizicije. Iveco je kupio Pegaso 1990., a zatim i Seddon Atkinson 1991. Nanjing Motor Company počeo je sastavljati Daily modele u Kini 1991. ITAL (što označava Iveco Trucks Australia Ltd.) osnovan je 1992. godine.

Druga polovica 90-tih bila ja važno vrijeme  za brend. Uvedeni su potpuno novi Cursor motori, nakon čega je uslijedilo i osnivanje zajedničke tvrtke Naveco koja je proizvodila Iveco modele za kinesko tržište. Iveco je također kupio Carnivu 1996. što je tvrtki omogućilo pokretanje modela Eurofire. Autobusna divizija predstavila je novi EuroClass model koji je privukao mnogo pažnje i osvojio nagradu Coach of the year (Autobus godine) 1995. Cursor 8 i Cursor 10 motori predstavljeni su tri godine kasnije. Bili su prvi takve vrste, imali su turbinu promjenjive geometrije, kao i zajednički sustav za gorivo.

Potpuno novi asortiman kamiona Stralis predstavljen je 2002. godine. Tvrtka je nakon toga kupila autobusnu diviziju Renaulta i povećala svoje kinesko poslovanje zajedničkim ulaganjem s tvrtkom Changahou Bus Co. u Kini.

Daljnje širenje

Uoči 30. godišnjice tvrtke, uprava je još više povećala svoju prisutnost u Kini. Predstavljen je Massif SUV, kao i poboljšane verzije s pogonom na sva četiri kotača nekih od modela kamiona. Autobusna divizija Irisbus također je predstavila nekoliko novih modela.

Tvrtka je na kraju evoluirala u CNH Industrial 2011. godine – diva prisutnog u 190 zemalja koji trenutno zapošljava više od 70,000 ljudi širom svijeta. Iveco je čak osvojio i 33. Dakar Rally 2012. godine. Vrhunski Iveco Stralis model osvojio je prestižnu nagradu Truck of the Year (Kamion godine) naredne godine, a nova generacija modela Daily osvojila je nagradu Van of the Year (Kombi godine) 2015. godine.

Masivni portfelj proizvoda koje Iveco danas nudi uključuje lake, srednje i teške kamione, građevinska vozila, kipere i utovarivače, kao i širok spektar specijaliziranih strojeva i autobusa.

Više informacija na: https://www.iveco.com/Pages/welcome.html."arrow_back_iosNazad