keyboard_arrow_right Dodajte ponudu
keyboard_arrow_right Prijavite se
keyboard_arrow_right Registrirajte se
keyboard_arrow_right Početak
keyboard_arrow_right Industrija
keyboard_arrow_right Pretraži
keyboard_arrow_right Prodati

Learjet - od prvog luksuznog zrakoplova do svemira

Title picture

Learjet je poznata kao tvrtka koja je izgradila jedan od prvih luksuznih, privatnih zrakoplova. Danas ovaj američki svemirski proizvođač dizajnira i proizvodi poslovne mlažnjake za vojnu i civilnu upotrebu.

Međutim, to nije čitava priča. Sve je započelo davne 1950. kada je William Lear osnovao svoju Swiss-American Aviation tvrtku u Švicarskoj. Od tog trenutka nadalje, tvrtka je izgradila nekoliko modela zrakoplova koji su postigli veliki uspjeh, prošla kroz nekoliko spajanja i akvizicija da bi 1990. postala Bombardier podružnicom i do danas nastavila graditi visokokvalitetne zrakoplove.

Od malog projekta do globalnog uspjeha

Swiss-P16 bio je prvi veliki uspješni model tvrtke Swiss American Corp. Bio je to mali projekt koji je uključivao međunarodni tim iz Britanije, Švicarske i Njemačke. U početku je sve počelo u Švicarskoj, ali kasnije se čitav projekt preselio u SAD, odnosno Kansas. Tamo je mlada tvrtka počela sastavljati svog prvi Learjet. Godina je bila 1963., u stoj godini Learjet 23, s 8-sjedala izveo je svoj prvi let. Naredna godina bila je važna prekretnica za tvrtku; preimenovana je u Lear Jet Corporation i postala je javnim vlasništvom.

Nakon nekoliko promjena imena 1969. Learjet je postao Gates Learjet nakon spajanja s tvrtkom Gates Aviation. Naredne godine, 1974. i 1975. bile su vrlo uspješne za tvrtku. Flota je premašila vrlo važnu svjetsku oznaku – više od milijun sati na nebu. Još jedna dobra vijest bila ja ta da je tvrtka proizvela svoj 500. zrakoplov, a oba ova događaja bila su prva u industriji.

Službeni početak svemirske divizije bio je 1984. kada je osnovan u Tusconu, Arizona. Godinu dana kasnije osvojila je važan ugovor i započela s proizvodnjom dijelova za motor Space Shuttlea (svemirske letjelice). Learjet je tako iz malog projekta prerastao u tvrtku koja radi na svemirskim letjelicama.

1987. rodila se Learjet Corporation nakon integrirane akvizicije.

Tvrtka je dočekala 90-te s novim promjenama i restrukturiranjem. Kupio ju je kanadski zrakoplovni vođa – Bombardier. Tako je Learjet postao dijelom Bombardier obitelji.

Od svog skromnog početka u Kansasu, Learjet je prerastao u tvrtku s više od 3200 zaposlenih do 2013. godine. I dalje je ostao usko povezan sa zajednicom u Wichiti, Kansas. Zanimljiva činjenica o Learjetu je da je osnivač dobio ponudu za više od milijun dolara prohoda od obveznica. Povijesno, to je bila prva industrijska obveznica koju je ponudio grad Wichita. Learjet proizvodni pogon još uvijek se nalazi tamo i nedavno je obnovljen.

U lipnju 2017. Learjet je isporučio svoj 3000. mlazni avion. Iako je program Learjet 85 Bombardier otkazao još 2015. godine, tvrtka je nastavila s proizvodnjom jednog od svojih najpoznatijih modela 70/75.

Uspjeh i priznanje

70-te su za Learjet bila vremena velikog uspjeha, ne samo u smislu rasta, već i kada su u pitanju priznanja. Samo 9 godina nakon što je osnovana 1971., tvrtka je lansirala jedan od svojih najuspješnijih zrakoplova – Learjet35 i dobila veliku čast - posebnu nagradu predsjednika za doprinos izvoznoj prodaji.

45. obljetnicu Learjeta Bombardier je proslavio 2008. posebnom kampanjom pod nazivom “Godina Learjeta”. U sklopu kampanje Lewis Hamilton, poznati vozač formule 1 utrkivao se s Learjetom na velikom Air Showu u Farnboroughu.

Iako više nije samostalna tvrtka već dio Bombardier obitelji, Learjet se ponosi svojom bogatom povijesti i nasljeđem kodiranom u moderne zrakoplove koje se još uvijek može vidjeti na nebu.

Saznajte više o Learjetu https://businessaircraft.bombardier.com/en/aircraft"arrow_back_iosNazad